- Locatie
3.07
- Voorzitter
- J.M.T. Teunissen
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Aanwezig: Hans Teunissen (voorzitter) ,Arjen Mehlkop, Bram Nijst, Hans Frentz, Jacques van Bergen, Danny Artz, Luc Brouwers, Bart Teunissen, Peter-Jan Mol (plaatsvervangend griffier)
De griffier is verhinderd, hij is waargenomen door de plaatsvervangend griffier.Bijlagen
-
2Mededelingen
-
3
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van 29-1-'24 wordt conform vastgesteld.
-
4
Bijlagen
Besluit
Mbt actiepunt 552 vraagt Arjen Mehlkop zich af waarom de deadline is uitgesteld. Bart Teunissen gaat dit navragen, maar wijst er ook op dat de nieuwe LTA al snel volgt. In algemene zin is de vraag van de griffie aan de ambtelijke organisatie om zorgvuldiger deadlines in de LTA aan te brengen.
-
5
De nieuwe modelverordening bevat een aantal bepalingen die vooral gericht lijken te zijn op raadsleden van grote gemeenten die ongeveer een modaal inkomen krijgen voor hun raadslidmaatschap en bijvoorbeeld kosten voor loopbaanoriëntatie zouden kunnen gaan declareren. De nieuwe modelverordening bevat een splitsing tussen de rechtspositie voor raads- en burgerraadsleden enerzijds en die van collegeleden anderzijds. De nu voorgelegde conceptverordening gaat alleen over de raad.
Nieuw is in elk geval een bepaling om raadsleden een vergoeding om zelf voorzieningen te treffen ter zake van arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden. Dit kost jaarlijks ca. € 20.000.Bijlagen
Besluit
De verordening kan met uitzondering van de artikelen 6 en 7 (vergoeding kosten ziektekostenverzekering en loopbaanoriëntatie) voorgelegd worden aan de Raad.
Het presidium stelt vast dat een ieder onder de huidige voorwaarden in de Raad is gestapt. Voor een volgende Raad(speriode) is het prima om de volledige modelverordening nog eens onder de loep te nemen en daarbij ook te bekijken hoe omringende gemeenten hier mee omgaan.
-
6
Teruggeblikt kan onder meer worden op de informatieavond van 29 januari over datagedreven werken en de huisvestingsverordening, van 5 februari over de Maaskemp en van 19 februari over woonzorgbehoeften. Verder op de voorbereidende en besluitvormende raad van 4 maart.
Bijlagen
Besluit
De meningen verschillen over de werking van een voorbereidende en een besluitvormende Raad op één avond. De vraag wordt gesteld hoe het mogelijk is dat er twee keer achter elkaar mager gevulde agenda's zijn. Ten aanzien van de volgende cyclus is het besluit dat er twee voorbereidende raden moeten komen indien de Parkeervisie geagendeerd wordt. Zo niet, dan volstaat één voorbereidende raad.
-
7
Vooruitgeblikt kan onder meer worden op de informatieavond van 11 maart over de Regiodeal en Investeringsagenda en de Jopo.
Besluit
Vooralsnog lukt het alleen CDA, D66 en SP om mensen af te vaardigen voor JoPo. Er is kritiek op de planning, er is onvoldoende geluisterd naar de feedback vanuit de Raad. Dit zou aan planningsproblemen bij het Elzendaal liggen.
-
8
- Wethouder Stevens stelt voor een werkgroep te starten waarbij van alle politieke partijen één raadslid aanwezig is. Doel van deze avond is het vormen voor kaders voor gebied ‘De Groes’. Hoe staat het presidium hierin?
- presidium van 8 april laten vervallen of verplaatsen naar 16.00 uur wegens start heidag om 19.00 uur?
- presidium 24 juni verplaatsen naar 16.00 uur (wegens gelijktijdig VNG-congres). Op die datum informatiebijeenkomst laten vervallen?
- klankbordgesprek 18 november 2024 vanaf 16.00 uur?
- Het Netwerk Weerbaar Bestuur spant zich gezamenlijk in voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en integer uit kunnen oefenen. Ook de VvG is partner van het netwerk. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom weerbaar bestuur? Maandelijks verstuurt het netwerk een nieuwsbrief. Je kunt je op de website van het Netwerk Weerbaar Bestuur aanmelden.
- verbetering aanleveren gegevens besteding fractievergoedingen is gewenst;Besluit
- Alle partijen, uitgezonderd Roodgroen Lokaal, zijn bereid deel te nemen aan de werkgroep De Groes, waarbij men wel vooraf een notitie met kaders met betrekking tot mandaat en proces wenst te ontvangen. Roodgroen Lokaal geeft aan niet te willen deelnemen aan niet-openbare vergaderingen. De SP wenst inzicht in de afspraken tussen de kerk en de projectontwikkelaar.
- Presidium 8 april kan afhankelijk van de agenda (of er voldoende te bespreken is) al dan niet verzet worden naar 18.00 uur of naar een andere datum tussen 8 april en het volgende presidium eind mei.
- met betrekking tot het presidium van 24 juni: raadsleden zullen niet naar het VNG-congres gaan. Er is geen voorkeur voor verplaatsen naar 16.00 uur. Tegen die tijd bekijken hoe hiermee om te gaan.
- datum/tijdstip klankbordgesprek mag later bepaald worden, is eveneens nog ver weg.
- met betrekking tot registratie besteding fractievergoedingen is het verzoek aan de griffie om dit één-op-één op te nemen met de partijen die hierin tekort schoten.
- Gesproken is over de kaartverdeling bij de Sleuteloverdracht. De burgemeester geeft aan dat vanaf komend jaar iedere fractie mag doen wat hij wil met de aan hem toebedeelde kaartjes.
- De burgemeester geeft aan dat er geen lokaal plan is voor de Spreidingswet, maar dat een en ander regionaal wordt opgepakt. Zoals het er nu naar uitziet kan Gennep alle quota (statushouders, asielzoekers en Oekraïners) halen. Statushouders worden voorlopig deels in Horst aan de Maas opgevangen, totdat er in Gennep voldoende woningen vrijkomen. -
9
Besluit
De vergadering is om 19.35 gesloten.