Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvormende raadsvergadering

maandag 15 april 2024

20:00 - 23:00
Locatie

Raad- en trouwzaal

Voorzitter
J.M.T. Teunissen

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Aanwezig: burgemeester H. Teunissen (voorzitter), de heren D. Artz, J. van Bergen, mw. B. Bosten, de heer Y. Cillessen, mw. M. van den Bogaart, de heren L. Brouwers, D. van Dijck, H. Frentz, J. Hillebrand, L. Hoetink, mw. M. van den Hoogen, de heren A. Meerwaldt, A. Mehlkop, B. Nijst, T. Reintjes, R. Rutten, mw. A. Sonnemans.
    Wethouders: mw. J. van Hulsteijn en de heren P. Stevens, F. Pubben.
    Griffier J. van der Knaap, secretaris dhr. B. Teunissen.

  2. 2

    Besluit

    De agenda wordt conform vastgesteld.

  3. 3
    Inspreekmoment inwoners
  4. 4.a

  5. 5

    Het college stelt voor akkoord te gaan met een nieuwe parkeervisie nu de bestaande visie uit 2016 gedateerd is. Het college stelt vast dat er een overschot is aan openbare parkeerruimte in het centrum en dat de instrumenten zoals de blauwe zone en één ontheffing per huishouden goed werken. In de visie wordt aandacht besteed aan onder meer de gevolgen voor het winkelgebied, vergroening en duurzaamheid. Het college stelt voor het parkeerfonds, dat al sinds 2015 niet meer werd gebruikt, op te heffen. U wordt ook gevraagd akkoord te gaan met nieuwe parkeernormen voor zowel fietsen als auto's.

    Bijlagen

    Besluit

    Amendement 1 (CDA, ELsss, vrijstelling kleine bouwontwikkelingen) wordt unaniem aangenomen.
    Gewijzigd amendement 2 (VVD, geldigheidsduur parkeerontheffing) wordt aangenomen met de fracties van CDA, VVD en SP voor en de fracties van ELsss, D66 en RGL tegen (9 voor en 8 tegen).
    Amendement 3 (VVD, raad betrekken inperken parkeerplaatsen) wordt verworpen met alleen de fractie VVD voor, 14 tegen en 3 voor.
    Het raadsbesluit 1 wordt aangenomen met 10 voor en 7 tegen, voor zijn CDA, SP, ELsss en RGL, tegen zijn VVD en D66.
    Het raadsbesluit 2 wordt aangenomen met 10 voor en 7 tegen. Voor zijn CDA, SP, ELsss en RGL, tegen zijn VVD en D66.
    Motie 1 (VVD, handhaving parkeren) wordt aangenomen met 15 stemmen voor en 2 tegen, alleen RGL is tegen.
    Motie 2 (D66, stimulering alternatieve vervoersmogelijkheden) wordt ingetrokken.

  6. 6

    Het college stelt voor akkoord te gaan met een procesvoorstel voor de aanpak van het gebied Maaskemp voor de komende jaren (ten noorden van de brug naar Oeffelt)  waarbij elke fase eigen beslismomenten krijgt. De gemeente houdt in het voorstel van het college regie op het geheel. Het vervolgproces op onderhavig raadsvoorstel zou dan starten met een zogenoemde agenderingsfase die weer uitmondt in een gebiedsvisie en een gebiedsagenda. Potentiële partners kunnen in deze fase aangeven in welke vorm ze mee willen doen aan het vervolg. Deze eerste fase duurt tot in het eerste kwartaal van 2025. Het gaat dus nu nadrukkelijk slechts om een procesvoorstel.

    Besluit

    Amendement 1 (SP, D66, omvang gebied) wordt gewijzigd aangenomen met alleen de stemmen van RGL tegen, 15 voor en 2 tegen.
    Amendement 2 (CDA, VVD, ELsss, SP, splitsing in eerste fase) wordt aangenomen met 15 stemmen voor en 2 tegen, alleen RGL is tegen.
    Het voorstel wordt aangenomen met 11 stemmen voor en 6 tegen. Tegen zijn D66 en RGL, de andere fracties zijn voor.

  7. 7

    Het college stelt voor akkoord te gaan met een regionaal afgestemde geactualiseerde verordening jeugdhulp. In deze verordening is het ondersteuningsaanbod jeugdhulp voor Gennep uitgewerkt en aangepast aan jurisprudentie en beleidsdoelstellingen. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op het vergroten van de rol van de familie bij de jeugdhulp via een zogenoemd familiegroepsplan. Daarnaast wordt een aantal onderzoeksvragen verplicht gesteld bij de intake en worden de kaders verduidelijkt bij het toekennen van een persoonsgebonden budget. De Adviesraad Sociaal Domein heeft een positief advies afgegeven.

    Besluit

    Het amendement (D66, PGB's voor eerste en tweedegraads familieleden) wordt met hoofdelijke stemming verworpen met 10 tegen en 7 voor. Voor zijn de leden Brouwers, Hillebrand, Frentz, Hoetink, Van den Hoogen, Mehlkop en Sonnemans, de andere leden zijn tegen.
    Het voorstel wordt aangenomen met 11 stemmen voor en 6 tegen. Voor zijn CDA, ELsss, SP en VVD, de andere fracties zijn tegen.
    De motie (D66, raad informeren over wijzigen beleidsregels) wordt aangenomen met 12 stemmen voor en 5 tegen. Tegen zijn VVD en ELsss, de andere fracties zijn voor.

  8. 8

  9. 10

    Het college stelt voor akkoord te gaan met het wijzigen van de agrarische bestemming in een woonbestemming aan de Looiseweg 15a in Ottersum. De omzetting is mogelijk in het kader van de 'Pilot Vrijkomende Agrarische Bebouwing' (VAB). Er zijn geen zienswijzen ingediend.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt unaniem vastgesteld.

  10. 11

    Het college stelt voor akkoord te gaan met het bestemmingsplan 'Kranenveld ongenummerd' waardoor er een twee-onder-een-kapwoning kan worden gebouwd in Heijen. Er is een omgevingsdialoog gevoerd die niet heeft geleid tot de noodzaak tot aanpassing. Aan opmerkingen van het waterschap en Rijkswaterstaat is tegenmoet gekomen en deze waren al verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt unaniem vastgesteld.

  11. 12

    In september 2023 heeft u, net als bijna alle gemeenten van Noord-Limburg, een amendement ingediend om de positie van de gemeenteraad en inwoners bij gemeenschappelijke regelingen te versterken in de door de nieuwe WGR noodzakelijke aanpassingen van de regelingen van BsGW, Veiligheidsregio, RUD, MGR en Omnibuzz. Dat amendement is verwerkt en nu wordt u definitief gevraagd het college toestemming te verlenen om op het totaal van de voorgestelde wijzigingen van de verschillende gemeenschappelijke regelingen te besluiten.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt unaniem vastgesteld.

  12. 13

    Het presidium stelt u voor in te stemmen met een geactualiseerde verordening rechtspositie raads- en burgerraadsleden. Op basis van een nieuwe modelverordening van de VNG zouden er maatregelen getroffen kunnen worden die extra geld kosten en eigenlijk vooral passen bij grote gemeenten en niet aansluiten bij de Gennepse praktijk en andere gemeenten van deze omvang. Het presidium heeft aangegeven aan het eind van deze raadsperiode nog eens naar de merites en financiële consequenties van deze opties te willen kijken voor de volgende raadsperiode.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt unaniem vastgesteld.

  13. 14

    De Gemeentewet bepaalt dat ontheffing van het woonplaatsvereiste voor wethouders jaarlijks moet worden aangevraagd en dat er jaarlijks een besluit over wordt genomen. Wethouder Stevens heeft voor de komende 12 maanden opnieuw een verzoek hiertoe ingediend.

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt unaniem vastgesteld.

  14. 15

    Er zijn twee moties ingediend, Eén van de VVD en één van D66.
    De VVD heeft een motie vreemd aan de orde ingediend over het oprekken van de financiële grenzen voor een starterslening.
    De heer Reintjes heeft hierbij de volgende vraag gesteld:
    Om een beeld te krijgen van het gebruik van deze lening zou ik graag een overzicht ontvangen van de door de gemeente Gennep verstrekte startersleningen gedurende de afgelopen 5 jaren. (Dus van 2019 tot en met 2023).
    D66 heeft een motie ingediend over een tijdelijke locatie MFA Ottersum.

    Besluit

    Motie1 (VVD, starterslening) wordt aangenomen met hoofdelijke stemming met 12 voor en 5 tegen. Tegen zijn de leden Brouwers, Hillebrand, Hoetink, Van den Hoogen en Sonnemans, de andere leden zijn voor.
    Motie 2 (D66, MFA Ottersum) wordt verworpen met 11 tegen en 6 voor. Voor zijn D66 en RGL, de andere fracties zijn tegen.

  15. 16

    Vraag van de heer Frentz (SP), de wethouder heeft tijdens de informatieavond uitgesproken contact te gaan zoeken met naburige gemeenten Mook en Middelaar en Bergen inzake samenwerking behoud van een zwembad voor de regio. Kan de wethouder de raad informeren of hier al resultaten in zijn bereikt en zo ja welke resultaten?
    De VVD (mevr. Van den Bogaart) heeft vragen gesteld over windturbines in het Reichswald.

  16. 17

    De vergadering sluit om 23.30 uur.